WordPress admin és alap beállítások

Miután kiválasztottad a domain neved és a tárhelszolgáltatót, telepítetted a WordPress-t és beléptél, a következő Vezérlőpult fogad:

WordPress vezérlőpult

Azt javaslom, hogy felül nyisd le a “Mit lássunk?” fület és kapcsold ki az összes aktív elemet. Érdemes ezeket inaktiválni mert semmilyen értékkel nem bírnak.

WordPress mit lássunk?

Legfontosabb WordPress menüpontok

A bal oldali menü szolgál az elsődleges navigációért. A részletekre most nem térünk ki, csak végigfutunk rajta, hogy milyen elemeket tartalmaz. Így tudni fogod ha keresel valamit, akkor azt hol találod.

Vezérlőpult

Itt ami fontos, az a Frissítések menü. Bizonyos időközönként a WordPress, a téma és a bővítmények fejlesztői is kijönnek frissítésekkel, amiket érdemes telepíteni, ha naprakészen akarod tartani a weboldalad. A Frissítések menüpont lesz ennek a gyűjtő oldala, ahol néhány kattintással, mindent le lehet frissíteni.

Érdemes a frissítés megjelenése után néhány napot várni, mert a legtöbb hiba ebben az időintervallumban szokott megjelenni. Ezeket a fejlesztők gyorsan javítják így néhány nap késéssel ugyan, de te már biztosan a legstabilabb verzióra tudsz frissíteni.

Bejegyzés

Ezen a felületen tudod szerkeszteni, megtekinteni és törölni a blogbejegyzéseket és a hozzájuk tartozó kategóriákat, címkéket.

Média

A Médiatárban elérhető el minden, a weboldalhoz kapcsolódó médiaelem például a feltöltött logó vagy a képek.

Oldalak

Itt találhatóak az egyes oldalak, mint a főoldal, blog, rólam, kapcsolat és ezen a felületen lehet szerkeszteni, törölni, módosítani őket.

Hozzászólások

Amennyiben engedélyezett, hogy a weboldaladon megjelenjenek a hozzászólások, itt lehet kezelni őket.

Megjelenítés

Ez a menüpont a honlap kinézetének beállításaiért felel. Itt érhető el és itt lehet testre szabni a sablonokat, illetve itt találhatók a widgetek és a menü is. A WordPress sablonokkal egy külön cikkben foglalkozom, olvasd majd el azt is, hogy teljes legyen a kép.

Bővítmények

A WordPress bővítmények felelnek a honlap funkcionalitásáért, amiket ebben a menüpontban lehet telepíteni és kezelni. A legjobb WordPress bővítményekre egy külön cikkben térek ki, ez után érdemes azt is elolvasnod.

Felhasználók

Itt lehet kezelni a weboldal felhasználóit, akik különböző szerepköröket kaphatnak. Így szabályozható, hogy mihez férhetnek hozzá is mihez nem.

Eszközök

Vannak előre telepített eszközök, mint például az import, export funkció. De néhány telepített bővítmény beállításait is itt elérhetők el.

Beállítások

A WordPress weboldal legtöbb technikai beállítását itt lehet megtenni.

Alapvető beállítások

Nézzük meg mik azok az alapvető beállítások, amiket érdemes rögtön a WordPress telepítés után elvégezni.

Beállítások – Általános Beállítások

WordPress általános beállítások

Honlap neve: Már a telepítéskor meg kellett adni, de itt bármikor módosítani lehet.

Honlap egysoros leírása: Ez a weblap rövid szöveges leírása. Szintén már ki van töltve, mert a telepítéskor meg kellett adni, de ez is szabadon módosítható.

WordPress cím és Honlap cím: Itt lehet a domain elérését megadni pl.: http://, http://www, https://, https://www

Javasolt a https:// megoldást www nélkül már a telepítéskor megadni (pl.: https://balazsmolnar.net/) és ezt később csak nagyon indokolt esetben szabad módosítani.

Adminisztrációs e-mail cím: Ez szintén már meg lett adva a telepítéskor, ez az admin email címe.

Tagság: Ezzel lehetővé válik a regisztráció az oldalra. Csak indokolt esetben javasolt bepipálni.

Új felhasználó alapértelmezett jogosultsága: Ha egy új felhasználó jön létre, akkor alapból ezt a jogosultsági szintet kapja.

A honlap nyelve: Itt lehet a weboldal nyelvét módosítani.

Időzóna: Ezt a legtöbb esetben be kell állítani, mert az alap érték UTC+0, ami 1 órával kevesebb mint a Magyarországi pontos idő, úgyhogy a helyes beállítás UTC+1.

Alapértelmezett dátum formátum: Több megjelenítési formátum közül lehet választani.

Ha azt szeretnéd, hogy a hónap ki legyen írva szövegesen (2022. július 23.) akkor az Egyéni: mezőt kell kiválasztani a következő tartalommal: Y. F j.

Idő formátum: Az idő megjelenítését szintén ezen az oldalon lehet beállítani.

A hét első napja: hétfőt adj meg kezdő értéknek (külföldön sok helyen a vasárnap a hét első napja).

Beállítások – Olvasás

Itt két fontos beállítás van.

Kezdőlap megjelenítése: Két opció van, vagy a legutóbbi bejegyzéseket mutatja a főoldal vagy be lehet állítani egy egyedileg létrehozott statikus oldalt. Tehát, ha elkészül a főoldal, akkor itt lehet megadni, hogy a domain beírásakor automatikusan az jelenjen meg és ne a kilistázott blogposztok.

Keresőmotor láthatóság: Az egyik legfontosabb menüpont.

Amíg az oldal fejlesztés alatt van addig ezt az opciót be kell pipálni. Így a keresőrobotok, mint a Google nem fognak feljönni az oldalra, bejárni azt és kiszolgálni a keresési találatok között. A félkész oldalak ezáltal biztos, hogy nem kerül ki a nagyközönség elé.

Azonban amint kész az oldal és publikálható, ki kell venni innen a pipát. Ezzel lehetővé téve, hogy a tartalmak (oldalalak, blogposztok, képek stb.) megtalálhatók legyenek a keresési találatok között.

Röviden, ha ez be van pipálva akkor nem látja a weboldalt a Google, ha nincs bepipálva akkor pedig látja.

Beállítások – Beszélgetés

WordPress Beállítások Beszélgetés

Itt is két dolog van amivel foglalkozni kell.

Alapértelmezett bejegyzés beállítások: Érdemes kivenni minden pipát, ezzel megakadályozzuk a SPAM hozzászólásokat. Erre mutatok egy másik megoldást is a legjobb WordPress bővítmények cikkben.

Avatar megjelenítése: Azt szoktam javasolni, hogy innen vegyük ki a pipát és feleslegesen ne töltsük be a kis Avatar képeket az oldalon, mert a látogatói élményhez nem adnak hozzá, viszont lassíthatják az oldalt.

Beállítások – Közvetlen hivatkozások beállításai

WordPress közvetlen hivatkozások beállításai

Közös beállítások: A Google és a felhasználók igényeit is figyelembe véve a helyes beállítás, ha a domain után rögtön a bejegyzés címe van pl.: https://balazsmolnar.net/wordpress-telepitese/

Kategória alap-előtag: A bejegyzéseket érdemes kategóriákba rendezni és ennek az automatikus előtagja a “category” kifejezés, ezt érdemes a magyar “kategoria” szóra cserélni pl.: https://balazsmolnar.net/kategoria/wordpress/

Demó tartalmak törlése

A WordPress demo tartalmakat is telepít, hogy kezdetben ne legyen teljesen üres az oldal. Ezektől érdemes már az elején megszabadulni.

Törölni kell a “Hello VIlág!” blogposztot a Bejegyzés – Összes bejegyzés menüpont alatt:

WordPress bejegyzés törlése
Törölni kell az “Ez egy minta oldal” elnevezésű oldalt az Oldalak – Összes oldal menüpont alatt. Az “Adatvédelmi irányelvek” oldal maradjon, erre a GDPR miatt szükség van.
WordPress oldal törlése

Törölni kell a minta hozzászólást a Hozzászólások menüpontból:

WordPress hozzászólás törlése

Végül, de nem utolsó sorban pedig törölni kell a fölösleges WordPress plugineket a Bővítmények – Telepített bővítmények menüpontnál.

Az Akismet maradhat erről részletesen a legjobb WordPress bővítmények cikkbe olvashatsz.

A Hello Dolly-ra viszont nincs szükség, ezt törölni lehet.

WordPress bővítmény törlése

Ezzel a végére is értünk a WordPress alap beállításainak.

Fel lehet telepíteni a kiválasztott WordPress sablont és a szükséges bővítményeket, majd el lehet kezdeni felépíteni a weboldalt.

Dolgozzunk együtt!

Gyors, korszerű, biztonságos, mobil és felhasználóbarát weboldalt szeretnél? Jó helyen jársz!