WordPress sablonok, ingyenes vagy fizetős?

Mi is az a WordPress sablon? Hogyan válassz? Ingyenes vagy fizetős megoldásra van szükséged? Mik azok a weboldal sablonok, amiket mindenképpen kerülj el? és persze melyik a legjobb WordPress sablon (szerintem)?

Ezekre és még sok más sablonnal kapcsolatos kérdésre megkapod a választ ebben a cikkben.

A végén pedig beavatlak, hogy melyik az a sablon, amivel én a legtöbb WordPress weboldalt készítettem, tehát melyiket ajánlom neked is, illetve hogyan tudod kedvezményesen beszerezni.

Mi az a WordPress sablon?

Alapvetően két dologra lesz szükséged

  1. WordPress sablonra
  2. Oldalépítőre (Page Builder)

A sablon a weboldalad kinézetéért felel, az oldalépítő pedig abban segít, hogy akár programozási tudás nélkül fogd és vidd (drag and drop) módszerrel össze tudd kattintgatni a weboldalad.

Vannak olyan sablonok, amikhez van beépített page builder és vannak olyanok, amikhez ezt külön kell beszerezni.

Így képzeld el:

Weblap sablonok

Milyen egy jó WordPress sablon?

Számtalan WordPress sablon közül választhatunk és könnyen el lehet veszni közöttük, úgyhogy szűkítsük le a listát és nézzük meg mik a jó WordPress téma ismérvei:

Reszponzívitás

Alapvető elvárás, hogy egy honlap mobilbarát legyen.

Ez fontos a felhasználó szempontjából, aki azt szeretné, hogy bármilyen eszközt használ – legyen az laptop, okostelefon vagy egy iPad – tökéletesen jelenjen meg a tartalom.

De fontos a Google szempontjából is, aki mobile first indexinget alkalmaz. Ami nagyon leegyszerűsítve azt jelenti, hogy hamarabb nézi meg a weboldalad mobilról, mint számítógépről. Így ha valami hibát vagy hiányosságot talál a mobil nézetben, hátra fog sorolni sorolni a Google kereső találati listáján.

Megbízhatóság

Még véletlenül se szerez be WordPress sablont ismeretlen forrásból, mert megvan a veszélye, hogy rejtett hibák és kétes vagy illegális tartalmak jelennek meg az oldaladon a tudtod nélkül.

Válassz a nagy fejlesztőcsapatok közül, mert egyrészt stabil szakmai háttér van mögöttük, másrészt nekik is az az érdekük, hogy a sablon hosszútávon működőképes legyen. Így biztos lehetsz benne, hogy folyamatos frissítéseket kapsz, amikben az új funkciók mellett a hibákat, hiányosságokat is javítani fogják.

Rugalmasság

A legtöbb sablonnal az a probléma, hogy csak egyetlen célra alkalmazhatók, egy specifikus iparágnak készültek pl.: fogorvosoknak, kertészeknek, fotósoknak.

Azt gondolnád, hogy mivel te is fogorvos vagy neked is szuper lesz egy fogorvosoknak szánt téma.

Azonban ez nem ilyen egyszerű. Általában a bemutatott demo weboldalt létretudd hozni, de amint egy kicsit is eltérnél ettől falakba ütközöl.

Ezért nagyon fontos, hogy a kiválasztott sablon szabadon alakítható legyen. Kényelmesen össze lehessen legózni a weboldal részeit és ne legyenek korlátok, amik közé be vagy szorítva. Csak így van lehetőséged rá, hogyha például kinövöd a blogodat, akkor át tudd alakítani egy webshoppá anélkül, hogy a témát le kellene cserélned.

Jól dokumentáltság

El fogsz jutni arra a pontra, amikor el szeretnél érni egy funkciót, de nem találod a megfelelő beállítást.

Ilyenkör jön jól, hogyha a sablon megfelelően van dokumentálva. Egy jól strukturált, videókkal kiegészített dokumentáció aranyat ér. Ha ez nincs a témához nagy bajban leszel.

Kiváló ügyfélszolgálat

Van mikor a dokumentáció sem elég, mert olyan specifikus a problémád, hogy az ügyfélszolgáltra kell támaszkodnod. Ilyenkor jó ha egy profi szakértő csapat egyik tagja gyorsan meg tudja válaszolni a kérdéseidet.

Az már csak hab a tortán, ha egy biztonságos csatornán be is tud lépni a weboldaladba és utána tud nézni a problémának, vagy be tudja állítani amire szükséged van.

Folyamatos frissítések

Egy gyorsan fejlődő iparágról beszélünk, így a frissítések elengedhetetlenek.

Egyrészt ezzel csökkenteni lehet a hibák, hiányosságok, biztonsági rések kockázatát.

Másrészt folyamatosan új funkciókkal, lehetőségekkel bővülhet a weboldal.

WooCommerce kompatibilitás

Lehet ma még nem is gondolsz erre, előbb utóbb biztos, hogy el akarsz majd adni valamit a weboldaladon, amihez szükséged lesz a WooCommerce bővítményre. Ugyanis ez a WordPress hivatalos webshop motorja, ezért fontos, hogy a kiválasztott sablon kompatibilis legyen vele.

Tiszta kódbázis

Rengeteg gyengén kódolt WordPress sablon van a neten, amivel nem lehet minőségi weboldalt készíteni. Ennek az eredménye pedig az lesz, hogy hiába töltesz el rengeteg időt és megy el rengeteg energiád, le kell cserélned a sablont és szinte a nulláról újra kell építeni a weboldaladat.

Szintén a nagy fejlesztőcégek azok, akik garantálni tudják a tiszta kódbázist és a stabil, átlátható működést.

Pozitív visszajelzések

Mindenképpen nézd meg, hogy hány darab és milyen minőségű értékelés tartozik az adott témához.

Ha meglepően kevés, akkor nem érdemes vele foglalkozni.

Ha viszont 100+ értékelést látsz, akkor érdemes mélyebbre ásni és beleolvasni, hogy mennyire meggyőzőek, majd csak az után megfontolni a téma használatát.

Pénzvisszafizetési garancia

Érdemes olyan témát választani, ahol indoklásmentes pénzvisszafizetési garanciát vállalnak.

Ez egyrészt azt jelenti, hogy a fejlesztő bízik a munkájában. Tudja azt, hogy magas minőségű az, amit kiad a kezei közül.

Másrészt te is be vagy biztosítva. Így ha kiderül, hogy az adott WordPress sablon nem a te céljaidnak megfelelő, akkor vissza tudod kérni az árát.

Magyar nyelv

A legnagyobb WordPress témákhoz biztos, hogy tartozik magyar fordítás, hiszen olyan sokan használják őket itthon is, hogy erre kifejezetten igény van.

Ez is egy kiválasztási faktor lehet, ugyanis, ha nincs magyar a támogatott nyelvek között, akkor biztos, hogy nem olyan nagy és kiemelkedő a téma.

Fizetős és ingyenes weboldal sablonok

wordpress sablon készítő program

Az egyik legnagyobb kérdés, hogy a fizetős vagy az ingyenes WordPress sablonok közül válasszak?

Nagyon egyszerű a válasz.

Ha csak egy hobbi blogot csinálsz akkor bőven elég lehet egy ingyenes téma.

Azonban, ha komolyan gondolod és pénz is szeretnél keresni a weboldaladdal, akkor mindenképpen prémium fizetős témát válassz. Pár tízezer forintról van szó és garantáltan megtérül a befektetés, mert rengeteg időt és energiát fog megspórolni neked.

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy még nincs bevételük, így a weboldal felépítésekor csak az számít, hogy minél olcsóbb legyen.

Utána pedig, amikor napokig hibákat javítanak, bújják a netet, hogy lehetne megoldani egy problémát és falakba ütköznek, akkor jönnek rá hibáztak. Ugyanis a befektetett idejük már jóval több költséget eredményezett, mintha a legelején vettek volna egy prémium témát.

Arról nem is beszélve, hogy sok ingyenes WP sablon egy idő után nem frissül, így biztonsági rések keletkezhetnek rajta. Illetve ahogy beleásod magad az ingyenes témába, rá fogsz jönni, hogy nagyon rugalmatlan. Csak egy specifikus funkcióra jó, rengeteg korlátja van és egyáltalán nem biztos, hogy bővíteni tudod.

A freemium modell pedig ne tévesszen meg!

Több nagy fejlesztő csapatnak van ingyenes WordPress sablonja, amivel az a cél, hogy elkezd használni.

Majd mikor már kellően beleástad magad, akkor jössz rá, hogy bizonyos funkciókért fizetni kell. Így miután egy csomó időt és energiát rászántál, nem fogod a nulláról újrakezdeni. Hanem ki fogod nyitni a pénztárcádat és a végül elő fogsz fizetni egy prémium WordPress sablonra.

Ezzel csak az a gond, hogyha előre tudod, hogy úgyis fizetős témát fogsz használni, akkor lehet, hogy nem ezt választottad volna.

Tehát röviden tömören, egy fizetős WordPress sablonnal hosszútávon biztos, hogy sokkal jobban fogsz járni.

WordPress sablon ajánlásom

A téma választásból sokan vallási kérdést csinálnak. Én ebbe nem fogok belemenni, csak leírom, hogy én mit és miért használok és ezáltal javaslok neked is.

Elegant themes – Divi Sablon

Nekem a DIVI az a WordPress sablon, ami a legjobban kielégíti az igényeimet. Írtam is külön csak a DIVI sablonról egy cikket, érdemes azt is elolvasni.

A legtöbb weboldalt ezzel készítettem és a mai napig ezt ajánlom mindenkinek, aki tanácsot kér tőlem sablon választás témakörben.

Divi sablon

Nagyon rugalmas, szinte bármilyen weboldalt össze lehet rakni a segítségével.

Vizuális oldalépítőt használ, amivel fogd és vidd módszerrel össze lehet kattintgatni a weboldalt.

Együttműködik a WooCommerce bővítménnyel, tehát webshop sablonként is tökéletesen funkcionál.

Gyors, felhasználóbarát, reszponzív, szuper az ügyfélszolgálata és mindent tud, amit egy mai témának tudni kell.

A sablon mellé pedig egy sablonépítőt (Page builder) is kapsz.

Illetve jár még hozzá:

  • Magazin téma (Divi Extra)
  • Email feliratkozó plugin (Bloom)
  • Social Media plugin (Monarch)
  • Előre elkészített weboldal minták, amiket akár egy az egyben fel is lehet használni
Divi layout packs

30 napos pénzvisszafizetési garanciát vállalnak, így ha mégsem tetszik a téma, akkor bármikor visszakérheted az árát.

Végül, de nem utolsó sorban pedig a két legfontosabb érv, ami a Divi mellett szól:

  1. Bármennyi oldalra telepíthető, extra költség nélkül.
  2. Egyszeri díjas csomagja is van, így nem kell évről évre megújítani a témát, hogy meglegyenek a frissítések és a támogatás.

Az ár pedig nagyon korrekt, most 24 óráig 10% kedvezménnyel tudsz hozzájutni IDE kattintva, így:

  • Éves költség: 89$/év helyett 80$/év
  • Egyszeri költség: 249$ helyett 224$, ami egy életre szól (Lifetime)

DIVI videós tanfolyam és licenc kulcs

Mielőtt megvenned a DIVI-t , ezt mindenképpen nézd meg, ugyanis ennél nincs jobb ajánlat: DIVI videós tanfolyam, ami bemutatja a sablon használatát és ajándék életre szóló licenc kulcs.

Mutasd

Elementor

Ha valamiért neked a Divi nem szimpatikus, akkor az Elementor PRO oldalépítőt használják még sokan, aminek van ingyenes Hello Elementor sablonja és ezzel tökéletesen használható.

A Divi-nél a sablonért fizetsz és kapsz hozzá ingyen egy oldalépítőt, az Elementor-nál pedig az oldalépítőért fizetsz, amihez ingyen sablont kapsz.

Elementor oldalépítő

Nagyon sokáig úgy tűnt le fogja nyomni a Divi-t, de az utóbbi időben elég rossz irányba ment el a fejlesztés. Jelenleg az elfogadható kategóriába sorolnám, meglátjuk mit hoz a jövő.

A Divi-vel összehasonlítva legnagyobb különbség az árazásában van.

Az Elementornál ugyanis nincs egyszeri csomag, ami egy életre szól. Hanem évről-évre meg kell újítani az előfizetést, hogy megkapd a frissítéseket és a támogatást.

Illetve az is meg van szabva, hogy hány oldalra telepítheted (1-25-100-1000), szemben a Divi-vel amit korlátlanul bármennyire fel tudsz használni.

Az Elementor PRO árszabását IDE kattintva éred el.

További lehetőségek

Részletesen nem fogok kitérni az alábbiakra, de úgy lesz teljes a lista, ha felsorolom a többi nagy / feltörekvő szereplőt is:

Illetve a WP beépített megoldása a Gutenberg is szépen fejlődik, nem kérdés, hogy előbb utóbb átveszi az oldalépítők és a témák szerepét, de erre még nem a közeljövőben kell számítani.

Ingyenes WordPress sablon

Továbbra sem javaslom az ingyenes sablonokat, hosszú távon biztos, hogy megéri befektetni egy prémium megoldásra

Azonban, ha tényleg csak egy hobbi blogot szeretnél és semmi többet, akkor a fent felsoroltak közül többnek van ingyenes megoldása is, mindenképpen próbáld ki őket.

Annyi, hogy ezek a freemium modell miatt nem rendelkeznek a sablonnál meglévő összes beállítással, de vannak olyan egyszerű WordPress oldalak, ahol ezek jó megoldások lehetnek.

Ha viszont hosszútávon gondolkodsz és esetleg több weboldalt is csinálnál, akkor a fizetős megoldásokkal jársz a legjobba, ár-érték arányban pedig a Divi-t ajánlom.

Remélem sikerült minden kérdésre választ adni és a weboldalad elkészítéséhez nincs más hátra, csak a kiválasztott WordPress sablon telepítése.

DIVI WordPress sablon videós tanfolyam és licenc kulcs

Mielőtt beszerzed a WordPress sablonod, ezt mindenképpen nézd meg! Ugyanis ennél nincs jobb ajánlat: DIVI videós tanfolyam, ami bemutatja a sablon használatát és ajándék életre szóló licenc kulcs.

Mutasd

Gyakran ismételt kérdések

Mi az a WordPress sablon?

Ez határozza meg az weboldalad kinézetét és funkcionalitását.

Ingyenes vagy fizetős weboldal sablont érdemes használni?

Ha csak egy hobbi blogot indítasz, akkor jó lehet az ingyenes megoldás. Azonban, ha komolyan gondolod és pénz szeretnél keresni a weboldaladdal, akkor mindenképpen szükséged lesz egy fizetős sablonra.

A Themeforest-en lévő sablonok jók?

Tapasztalatom alapján azt javasom, hogy a legnagyobb ívben kerüld el a Themeforest sablonokat, mert nem megbízhatóak és a funkcionalitásuk is nagyon korlátolt.