WordPress Weboldal készítés – minden, amit tudnod kell

Weboldal készítésről közérthetően: Milyen weboldal típusok vannak? Hogyan épül fel egy weboldal? Mik a WordPress előnyei és hátrányai? Kinek ajánlom a WP-t és kinek nem? Akinek nem, annak mit javaslok?

WordPress weblap készítés

Magadnak csinálnád? 👉 Ingyenes WordPress tanfolyam

Weboldal típusai

Alapvetően három részre lehet bontani a WordPress weboldalakat:

 1. Szolgáltatás oldal
 2. Webshop
 3. Hibrid megoldás

Szolgáltatás oldal

Ha szolgáltató vagy, akkor a weboldalad lesz az online névjegykártyád.

Egy szolgáltatás weboldalon megtalálható a szolgáltatás, amit nyújtasz, referenciák és a kapcsolat felvételéhez szükséges adatok (telefonszám, email cím, kapcsolati form).

Webshop

A webshop röviden egy olyan online bolt, ami termékek értékesítésére szolgál. Célja, hogy egy meghatározott folyamaton keresztül menjen végbe az értékesítés, az eladó beavatkozása nélkül.

Egy webshop általában sokkal bonyolultabb és összetettebb, mint egy szolgáltatás oldal. Ugyanis a kötelező elemek – mint főoldal, rólunk, blog, kapcsolat – mellett termékek, termék kategóriák, pénztár, kosár, szállítási és fizetési feltételek is vannak. 

Arról nem is beszélve, hogy mennyi automatika fut a háttérben: fizetés, számlázás, levélküldés, és így tovább.

Tehát a legtöbb webshop esetén egy viszonylag komoly és összetett rendszerre van szükség.

Hibrid modell

Erről akkor beszélünk, amikor például egy szolgáltatás oldal a szolgáltatásain kívül terméket is árul.

A balazsmolnar.net egy ilyen hibrid modell. Egy sima szolgáltatás oldalként indult és eleinte csak a referenciák bemutatására szolgált, de mára már az ingyenes WP weboldal készítés lépésről lépésre online tanfolyam mellett, virtuális terméket (Divi képzés) is értékesít.

Technikai felépítés

A honlap készítés sosem volt annyira egyszerű, mint napjainkban. A legtöbb esetben nincs szükség programozói tudásra, hanem könnyedén összelegózható a már kész alkotóelemekből.

Egy ház építős példával nagyon leegyszerűsítve a következőképpen épül fel:

 • Domain: az utca és a házszám, ahová a házad építed
 • Tárhely: a telek, ahol építkezel
 • CMS: a ház falai, a tető, a szobák, a kialakított lakótér
 • Sablon: a ház kinézete, falak színe, designos kiegészítők
 • Bővítmények: az egyes extra berendezések és funkciók, mint a klíma vagy a mosogatógép

Domain

Ez a weboldalad elérési útvonala, ezt kell beütni majd a böngészőbe, például: balazsmolnar.net

A domain név választás cikkben bemutatom azt az elméleti és gyakorlati módszertant, amivel meg tudod találni a tökéletes domain nevet.

Tárhely

A tárhely egy olyan szerver, amin a weboldalad fut. Itt található minden weboldalhoz kapcsolódó elem: programkódok, képek, videók.

A WP tárhelyről szóló cikkben bemutatom milyen egy jó tárhelyszolgáltató, szerintem ki itthon az egyik legjobb és hogyan tudsz ingyen domain-t és 15% kedvezményt kapni.

CMS

A tartalomkezelő rendszer (content management system – CMS) abban segít, hogy a weboldaladat mindenféle programozói tudás nélkül össze tudd rakni és működtetni tudd.

Alapvetően kétfelé bonthatók a CMS-ek:

 • Nyílt forráskódú, mint a WordPress – szolgáltatás oldalaknak ideális
 • Bérelhető dobozos megoldás, mint a Shoprenter – webshopoknak ideális

A későbbi fejezetekben mindkettő részletesen kifejtésre kerül.

Sablon

A sablon határozza meg a weboldal kinézetét. Itt kell beállítani, hogy a feltöltött tartalom, milyen elrendezésben és hogyan jelenjen meg: színek, árnyékok, szegélyek, térközök. Ahogy a sablonok fejlődnek úgy lesz a WordPress oldal szerkesztése egyre felhasználóbarátabb.

A WordPress sablonokról szóló cikkben, megválaszolok minden WP sablonnal kapcsolatos kérdést.

Bővítmények

A bővítmények a honlap kiegészítő elemei, ezek adnak extra funkcionalitást az oldalnak. Ilyen lehet egy egyszerű cookie figyelmeztetés, SEO beállítások, tűzfal védelem vagy webshop funkciók.

A tökéletes plugin kiválasztása és egy egyedi weblap készítése nem minden esetben egyszerű folyamat, úgyhogy összeszedtem egy cikkben, hogy én melyik bővítményeket ajánlom.

weboldal készítés wordpress, honlapkészítés wordpress

WordPress

A WordPress tehát egy tartalomkezelő rendszer (CMS), amit arra fejlesztettek ki, hogy programozói tudás nélkül a lehető legegyszerűbben, bárki számára elérhető legyen a honlap szerkesztés.

A WordPress használata nagyon egyszerű és elég rugalmas ahhoz, hogy szinte bármilyen honlapot létre lehessen hozni vele, legyen szó blogról, portfólióról, üzleti és céges weboldalról vagy webshopról. 

Nincs olyan weblap szerkesztési igény, melyet ne lehetne vele kielégíteni, ezért nem véletlen, hogy hatalmas népszerűségnek örvend és hogy a felhasználók tábora folyamatosan növekszik.

Jelenleg a világon az összes weboldal közül – amin CMS fut és nem saját fejlesztés – 65.2% WordPress alapokra épül, köztük olyan nagy cégek honlapja is mint:

 • Mercedes-Benz, 
 • Forbes
 • The Walt Disney Company
 • Sony Music
 • General Motors
 • Time Magazin 
 • Harvard egyetem. 

Ez a lista elég meggyőző, nem?

Ha meggyőztelek, akkor irány az ingyenes tanfolyam: WordPress weboldal készítés lépésről lépésre

Vagy, ha inkább egy profira bíznád a WordPress weblap fejlesztését, akkor vedd fel velem a kapcsolatot és segítek.

WordPress előnyök

Nem csak a legnépszerűbb tartalomkezelő rendszer, hanem a leggyorsabban bővülő, fejlődő is.

Egy hatalmas szakértői csapat áll mögötte, ennek köszönhetően a rendszer stabilitása, megbízhatósága, folyamatos fejlesztése és frissítése garantált.

Magyar nyelvű és felhasználóbarát, így a weboldal létrehozása után, könnyedén, programozói tudás nélkül lehet blogposztokat készíteni, portfólió elemeket feltölteni, termékeket árulni vagy egy online kurzust menedzselni.

WordPress sablonok széles tárháza érhető el, amivel könnyedén felépíthető a modern és reszponzív dizájn (legyen szó akár egy webshopról, céges weboldalról vagy egy vitorlás oktatás landing page-ről).

Könnyedén bővíthető, így ha a későbbiekben egy új funkcióra van szükség, az problémamentesen integrálható a már működő weboldalba.

A legkülönbözőbb médiaelemeket képes kezelni, így a weboldal szerkesztésekor könnyen beépíthetők képek, audió- és videó elemek, dokumentumok és fájlok.

A technikai SEO elemek minden kritériumát lefedi.

A biztonságot kiemelt helyen kezelik, így a kockázatok minimálisra csökkenthetők a helyes beállításokkal és frissítésekkel.

A WordPress oldal készítés egy költséghatékony megoldás, használatával megspórolható egy teljes tartalomkezelő rendszer megtervezése és leprogramozása, tehát a CMS fejlesztés.

A sebesség sem jelenthet akadályt. Így olyan oldalak is bátran használják, mint a Time Magazin vagy a Forbes, akik hatalmas forgalmat generálnak nap mint nap.

WordPress hátrányok

Sérülékenység, biztonsági problémák

A WordPress hasonlóan a nagy szoftverekhez, mint például a Windows ki van téve a robotok és hacker-ek támadásainak. 

Azonban ennek a kockázata minimálisra csökkenthető 

 • Megbízható tárhely szolgáltató kiválasztásával
 • A WP téma és a bővítmények megbízható forrásból való beszerzésével
 • Frissítések rendszeres telepítésével
 • Megfelelő erősségű jelszó használatával
 • Támadások elleni, biztonsági plugin beállításával

WordPress weboldal készítése esetén mindenre van megoldás, csak általában előre kell gondolkodni és nem utólag búslakodni azon, hogy milyen jó lett volna, előfizetni pár ezer forinttal többért egy prémium WP tárhelyre, havonta rászánni az időt vagy a pénzt az oldal karbantartására és prémium témát használni, így nem maradtak volna biztonsági rések.

Weboldal sebesség

Az oldalbetöltést több dolog is befolyásolja és sokan a WordPress-t is ide sorolják, pedig ez egy hatalmas tévhit. A WordPress sebességével alapvetően semmi gond nincs. A problémát teljesen más okozza és általában van rá megoldás, mutatom:

Gyenge tárhely, ami a legtöbb esetben spórolásból fakad. Minek nekem a 20.000 Ft-os tárhely, ha megoldható 5000 Ft-ból is. Egy lassú tárhely azonban azt eredményezi, hogy az oldalad is lassan fog betölteni. 

A látogató viszont nem fog 5-8 másodpercet arra várni, hogy megjelenjen az oldalad. Egyszerűen visszalép és keres mást helyetted. Tehát amit megspóroltál a tárhelyen, annak a sokszorosát veszíted el azokkal az ügyfelekkel, akik nem téged választanak. 

Ezért ajánlom a megbízható és gyors tárhelyszolgáltatókat. Érdemes erre már a WordPress honlapkészítés tervezés fázisában odafigyelni. Ha érdekel szerintem ki a legjobb itthon olvasd el a WP tárhelyről szóló cikkemet.

Túl nagy képek, amiket érdemes lenne veszteségmentesen tömöríteni és 100kb környékén tartani. A legtöbb esetben szükségtelen több MB-os képeket felrakni az oldalra, mert az élményhez nem adnak hozzá, a betöltést viszont nagymértékben lassítják.

Rengeteg bővítmény, ami feleslegesen van feltelepítve. A WordPress bővítményeknek egy egész cikket szenteltem, érdemes elolvasni.

Rossz sablon választás, szintén a sebesség kárára mehet. A WP weboldal sablonokkal is egy hosszabb cikkben foglalkozom, olvasd el ha eddig még nem tetted.

wordpress készítés, wordpress oldal készítése

Kinek ajánlom a WordPress-t?

Bloggereknek, akik így nincsenek kiszolgáltatva egy külső szolgáltatónak mint például a blog.hu. Miután elkészült a weboldal nincs más teendő, csak a tartalomgyártással kell foglalkozni.

Non-profit alapítványoknak az alacsony fenntartási költség és az egyszerű használat miatt,

Szolgáltatóknak, akik saját weboldalt szeretnének a portfóliójuk vagy a referenciáik megjelenítésére,

Cégeknek, mivel egy testreszabható, költséghatékony megoldás, ami szabadon bővíthető, ha a cég növekszik és szélesíti tevékenységi körét,

Landing oldal készítésre, amivel támogatható a cég marketing kampánya,

Webshop tulajdonosoknak viszont csak bizonyos esetekben ajánlom és ezt ki is fejtem a következő fejezetben.,

WordPress weboldal fejlesztés

Magadnak csinálnád? 👉 WordPress weboldal készítés ingyen tanfolyam

Webshop megoldások

A WordPress blogmotornak indult, azonban mára olyan teljes értékű rendszerré nőtte ki magát, mely számtalan webshop alapjaként szolgál. 

Minden megtalálható benne ahhoz, hogy egy jól kinéző, személyre szabott, hatékony és gyors webáruházat lehessen a segítségével kialakítani.

Azonban a webshop készítés és üzemeltetés szempontjából itt már egy sokkal magasabb hozzáértési szintre van szükség, amit nem mindenki akar vagy tud megugrani. Arról nem is beszélve, hogy a költségek az egekbe szökhetnek.

Egy webshop sokkal bonyolultabb és összetettebb mint egy szolgáltatás oldal. Az alap WP beállítások mellett számtalan bővítményre és beállításra van szükség. 

Gondolj csak bele, hogyan néz ki egy alap webáruházas vásárlási folyamat:

 1. termék kosárba rakása
 2. számlázási adatok megadás
 3. szállítási adatok megadása
 4. online fizetés
 5. —idáig tartott a vásárló feladata, ezt követi számtalan automatizáció:
 6. fizetés jóváhagyása
 7. automatikus online számlázás
 8. automatikus futár rendelés
 9. készlet csökkentése az eladott termékek számával
 10. email küldése a vásárlónak a vásárlás és a szállítás adataival

Egy jó webshop ezt mind tudja, sőt még többet is:

 • ha 0-ra csökkent a készlet, akkor automatikus termék utánrendelés
 • email listára feliratkoztatás és
  • automatikus email X idő múlva, hogy elégedett-e a termékkel
  • későbbi marketing ajánlatok küldése, újravásárlások generálása
  • inaktívvá vált vásárlók újraaktiválása
 • és így tovább…

A WordPress webshop plugin-je a WooCommerce csak egy alapot ad. Ezen felül rengeteg dolgot kell még bekötni és beállítani, mint az online számlázás, fizetés, automatizmusok stb.

Ez természetesen növeli a fejlesztési időt és ezzel együtt a fejlesztési költséget is.

Arról nem is beszélve, hogy csak egy profi WordPress szakértő tud beállítani minden szükséges elemet úgy, hogy azok egymással kompatibilisek és zökkenőmentesen használhatók legyenek.

Ha pedig azt szeretnénk, hogy a webshop stabilan működjön szükség lesz a WP szakértő 

 • Havidíjas karbantartási munkáira
 • Illetve általában óradíjas alapon az új marketing kampányokhoz a technikai beállításokra

Tehát megbízol egy WordPress szakértőt, aki sokszázezer forintért készít neked egy webshopot. Majd havi szinten 20.000+ Ft-ért karbantartja és ha kell akkor óradíjas alapon 15.000+ Ft továbbfejleszti neked, ha például egy új marketing megoldást szeretnél bekötni. Ez így költségben egy elég nagy falat és még nincs terméked, nem költöttél marketingre stb.

wordpress fejlesztő ingyenes weboldal készítés otthon

Kinek ajánlom a WordPress alapú webshopot?

Annak, aki már most profin ért hozzá vagy nagyon bele akar tanulni a WordPress honlap készítés rejtelmeibe és magának akarja összerakni és menedzselni a webshopot. Így a költségek minimálisra csökkenthetők, de azzal érdemes számolni, hogy a befektetett idő is pénzbe kerül.

Nekem is van WP webáruházam, szuperül működik, meg vagyok vele elégedve. Viszont én az átlagnál jobban értek a weblap/webshop fejlesztéshez és minden felmerülő problémát meg tudok oldani magamnak.

Ajánlom továbbá annak akinek van házon belül WP fejlesztője. Ha a céged csapatában van olyan, aki ért a WordPress-hez és a WooCommerce-hez, akkor semmi akadálya, hogy a webshopod ezen a CMS-en fusson.

Illetve javaslom annak is, akinek speciális igényei vannak, de nincs szüksége teljesen egyedi fejlesztésre. Ha megtalálja a jó fejlesztőt vagy fejlesztő csapatot, akkor a WordPress biztos, hogy egy stabil és költséghatékony megoldás lesz.

Na de mit ajánlok azoknak, akik nem tech beállítottságúak, nem akarnak beletanulni, nincs házon belül fejlesztőjük és a weboldalra fordítandó keretük is korlátozott?

Nekik a tökéletes megoldás a bérelhető webáruházak.

Bérelhető webáruház

A bérelhető webáruház motor nagymértékben meg tudja könnyíteni a webshop tulajdonos életét.

Előnye, hogy a technikai beállítások helyett az igazán fontos dolgokkal lehet foglalkozni, mint a termék beszerzés, marketing, logisztika, mindezt pedig nagyon korrekt áron.

Ami konkrétan azt jelenti, hogy 5-25.000 forintos havi előfizetésért cserébe mindent megkapsz: domain-t, tárhelyet, CMS-t, bővítményeket. Ennyit egy WP fejlesztőnek is kifizetsz havi szinten a karbantartásért. Itt viszont a kezdeti fejlesztési költség megspórolható, csak a bérelhető webáruház havidíját kell kifizetned.

Természetesen vannak korlátai, de tapasztalataim alapján a webhopok 90%-ának bőven elég egy bérelhető webáruház.

Az egyik hazai nagy szereplőt a Shoprenter-t például olyan nagy webshopok használják, mint a curver.hu, xiaomi.hu, reflexshop.hu vagy a yogabazaar.hu 

A másik nagy szereplő pedig az UNAS, őket is sok nagy webshop használja, itt találod a referenciákat.

Ha nekik megfelel, akkor a te igényeidet is ki fogja elégíteni.

Gyakran ismételt kérdések

Mi az a WordPress?

A WordPress egy tartalomkezelő rendszer (CMS), amit arra szolgál, hogy a lehető legegyszerűbben lehessen tartalmakat létrehozni és módosítani. Ez a weboldal váza, aminek a használatához nincs szükség programozói tudásra.

Mik a WordPress előnyei?

Nagyon népszerű, ezért gyorsan bővül és fejlődik. Nagy csapat áll mögötte így stabil és megbízható. Magyar nyelvű, felhasználóbarát és könnyen bővíthető, ha új funkciókra van szükség.

Mik a WordPress hátrányai?

Hátrányai általában a hozzá nem értésből fakadnak, erre részletesen kitérek a cikkben.

Kinek ajánlott a WordPress honlap használata?

Mindenkinek, aki blogot, non-profit-, portfólió-, üzleti vagy céges weboldalt és landing page-t akar készíteni. Webshop tulajdonosoknak viszont csak korlátozottan, ennek több fejezetet is szenteltem a cikkben, hogy biztos a legjobb döntést tudd meghozni.

Ingyenes a WordPress?

WordPress honlap készítése alapvetően ingyenes és vannak hozzá ingyenes témák és bővítmények is. A tárhelyért és a domain-ért azonban fizetned kell. Illetve ha profi weboldalt szeretnél, akkor javasolt legalább egy prémium sablon beszerzése.